čtvrtek 20. října 2016

Ivuncův kuchyňský koutek Level2 19: Dýňová polévka

Polévek není nikdy dost, a proto jsme se dneska rozhodli naučit další z nich. Koupili jsme dýni hokaido a cibuli, dál je potřeba zeleninový vývar (stačí bujón), kari, pepř, sůl, zakysaná smetana, máslo, rohlík, popř jíšku na zahuštění.
Dýně se musí rozkrojit, vydlabat se z ní dužina se semínky a okrájet vnější kůra. Na to se hodí mít po ruce silného chlapa, který se nebojí vzít do ruky nůž. =)

Pak následuje dlouhé krájení na kostičky - doporučuji ostrý nůž a taky opravdu malé kostičky - rychleji se totiž uvaří. Mezi tím se nakrájí cibule na kostičky a uvaří vývar z bujónu.

Po osmažení cibulky na oleji se do hrnce přidá dýně a chvíli se to společně smaží. Mezi tím si můžete z nakrájeného rohlíku na oleji osmažit krutony. 

Až je dýně skoro měkká, nalije se do hrnce vývar a vše se doměkka povaří. Pak se polívka buď rozmixuje tyčovým mixérem, nebo kdo nemá tyčový mixér, může jako my kostičky propasírovat skrz síto. 

Polévka se dochutí troškou kari, pepře a solí. Na zahuštění je možné použít jíšku a na zjemnění máslo.

Podáváme se zakysanou smetanou, posypeme krutony, čerstvou pažitkou a bazalkou. Je to moc dobré, musela jsem si přidat. =)

Žádné komentáře:

Okomentovat