úterý 17. listopadu 2015

Ivuncův kuchyňský koutek Level2 16: Rumunská polívka - Ciorba de perisoare

Jak nedávno trefně poznamenala kamarádka, učíme se na polívkách. Ale polívka jak známo je grunt. A taky ne vždy bývá jednoduché ji uvařit. Může se stát, že je i složitější než druhý. Tahle je toho příkladem. Je to zatím to nejsložitější jídlo, jaký jsme kdy uvařili.

Do zahraničí se jezdit vyplatí, protože tam můžete ochutnat nejrůznější místní jídla. Ciorba de perisoare rumunsky znamená polívka s masovými kuličkami.
Tuto polívku ochutnal poprvé Jóža v Rumunsku v létě a přijel s tím, že si ji musíme uvařit. Najít recept se nakonec podařilo.

Nakoupili jsme mleté maso (může být hovězí, vepřové nebo kuřecí), řapíkatý celer, 2 brambory jsme měli, 2 rajčata, velkou mrkev, syrovou papriku (je to jedno, kterou barvu =)), 2 cibule, 2 vejce, hrubou mouku, rajský protlak, citrón, olej jsme měli, zakysanou smetanu, chilli papričky a pečivo (nejlépe veku).

Do hrnce nalijete vodu a osolíte ji. Nakrájíte na kostičky nebo nastrouháte mrkev, papriku, cibuli, rajče a celer a dáte do vody.
V misce smícháte maso s vajíčkem a moukou a uděláte kuličky.
V jiné misce smícháte vajíčko s hrubou moukou a uděláte těsto, které pak rozválíte na tenkou placku. Nakrájíte těsto napříč na asi 3cm široký proužky. Ty na sebe potom naskládáte (musíme podsypávat, aby se neslepily) a nakrájíte na nudličky.
Kuličky, nudle a oškrábané brambory nakrájené na kostičky přidáte do hrnce. Na pánvi na oleji osmahnete druhou nakrájenou cibuli, přikydnete rajský protlak, chvilku restujete a pak vyklopíte do hrnce a přidáte šťávu z citrónu. Zamícháte a necháte vařit dokud vše nezměkne.
Podává se s vekou, zakysanou smetanou a chilli papričkami. Ozdobíte kadeřavou petrželkou.

Byla to velká výzva, ale nevzdali jsme to. A dokonce to bylo i k jídlu! Napřed mně to chutnalo trochu jako rajská - to ten protlak, ale když jsem pak zbytek další den dovezla dom, mamce to chutnalo jako lečo - propojily se chutě. Doma nám polívku pochválili, chutnala všem. =)







Žádné komentáře:

Okomentovat